február 2018

Zólyomi Zsolt parfümőr járt a könyvtárban

Az Esztergomi Helischer József Városi Könyvtár Könyvtári beszélgetések február 19-i vendége igazán különleges fiatalember, a „magyar Orr”-ként is ismert Zólyomi Zsolt volt. Édesapja szemészorvos, édesanyja tanítónő. Már kicsi gyerekkorában fura dolgokat „kiszagolt”. Hárman vannak testvérek, és Észak-Afrikában, Líbiában gyerekeskedek, ahol csak „kicsapták” őket reggelente a partra és este „beszedték”.

Jókait mentsük meg, vagy a nebulókat?

A szülők, a tanárok olykor nem igazán tudnak mit kezdeni azzal, hogy a gyerekek szenvednek egy-egy klasszikus olvasmánytól, olyanoktól is, amelyeket sok-sok évtizeddel ezelőtt az egykori gyerekek még faltak. Körükben maga az olvasás is folyamatosan visszaszorul a szabadidős tevékenységek között, de ez a jelenség nem új keletű.

Véradás

Véradás a könyvtárban február 21-én 14–17 óráig!

Egyetlen véradással három betegen segíthetsz: a levett vérből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül. A véradás a véradó egészségét is szolgálja, hiszen a kötelező tesztek elvégzése után nemcsak a vércsoportját ismerheted meg, a szűrővizsgálat kiterjed a HIV, a Hepatitisz-B, a Hepatitsz-C, a szifilisz kimutatására is.

Véradó lehet mindenki, aki: