Amikor a jó nem elég jó

Szerző
Thomas S. Greenspon

A maximalizmus igazi arca

Ez a könyv segítségedre lesz, ha gyakran előfordul veled, hogy elbizonytalanodsz, ha félsz megszólalni mások előtt, mert attól tartasz, hogy valami butaságot mondasz, ha gyakran vagy elégedetlen magaddal, vagy a teljesítményeddel. Ha úgy érzed, soha nem vagy elég jó, ha képtelen vagy időben elkészülni a feladataiddal, ha mindig elveszel a részletekben, ha állandóan elkésel, vagy késve adod le a feladataidat, ha nehezedre esik dönteni...ha...ha...ha...

Ha elolvasod ezt a könyvet, választ kaphatsz arra, mi az a maximalizmus, hogyan válik valaki maximalistává, és mit lehet tenni, hogy ne legyél az, de mégis mindig törekedj a jó teljesítményre, és közben élvezd az életet, a tanulást, a munkát.

Thomas S. Greenspon pszichológus több éves, fiatalokkal és szülőkkel folytatott munkájának tapasztalatát osztja meg önsegítő könyvében, mely elsősorban 9-13 gyerekeknek segít a maximalizmus megértésében és leküzdésében. 

A művet önállóan is használhatják a kiskamaszok és kamaszok, de a szülők is sokat tanulhatnak belőle.
A könyv illusztrációkat, gyakorlatokat, hasznos tanácsokat és felnőtteknek szóló jegyzeteket tartalmaz.

Közösen olvasva nagyon érdekes beszélgetések alakulhatnak ki szülő és gyermeke közt. Olyan elmélyült eszmecserék, viták is akár, melyek előrelendíthetik a valahol megrekedt szülő-gyermek kapcsolatot, és segítenek mindkét félnek megérteni a másik gondolatait, érzéseit.

Nekem különösen tetszett a 3. fejezet, amely gyakorlatias jellegű és hét „teherkönnyítőt”, azaz megoldási technikát sorakoztat fel az olvasó előtt. Ezek segítségével a maximalista, önmagával örökké elégedetlen ember könnyedén megszabadulhat félelmeitől, és jobban érezheti magát.

A könyv 4. fejezete is nagyon izgalmas, szülőként igazán elgondolkodtatott: Honnan ered a maximalizmus? Mindannyiunk énképe, - vagyis az, hogyan látjuk magunkat és a másokkal való kapcsolatainkat -, egész kicsi gyermek korunk óta alakul, formálódik bennünk, attól függően, hogy a körülöttünk élő felnőttek hogyan viszonyulnak hozzánk, mit gondolnak rólunk, mennyire bátorítóak, elégedettek velünk, miként kommunikálnak velünk, mennyire kritizálnak bennünket, vagy éppen dicsérnek.

Szülőként olvasva a könyvet könnyedén szembesülhetünk azzal, hol rontjuk el a gyermekeinkkel való viszonyunkat, hol hibázunk, miben lehet változtatni, javítani, hogy fiataljaink olyan biztató légkörben nőjenek fel, ami előre vetíti nekik a sikeres, örömteli, elégedett, boldog életet.

Ajánlom kis kamaszoknak, nagy kamaszoknak, szülőknek, és nagyszülőknek is ezt az életből vett példákkal, hasznos gyakorlati tanácsokkal teletűzdelt olvasmányt.

 

Az ajánlót írta: Kuglerné Szuroviák Szilvia