Találkozás Finy Petra írónővel

admin : 2018. 01. 24. - 13:09
Finy Petra

2018. január 22-én délelőtt Finy Petra látogatott el hozzánk a Helischer József Városi Könyvtárba egy író-olvasó találkozóra, melyen negyedikes diákok vettek részt, velük töltött el egy vidám órát az írónő.

Finy Petra 1978-ban született író, költő. Gyerekeknek írott versei, meséi egyszerre szólnak a gyerekekhez és a felnőttekhez.

Népszerű versátiratokkal indult az író-olvasó találkozó; Finy Petra közismert és népszerű versek átköltését olvasta fel a gyerekeknek, akik jót derültek az ismert versek humoros átiratán, és nem volt nehéz kitalálniuk az eredeti vers címét és íróját. Ezt követte egy kis vetítés, ugyancsak a versek mentén, de áttérve a szabad versekhez. A Gréta garbója című kötet némely verséhez egy-egy mulatságos animáció is készült, ezeket néztük meg. Ezeknek a verseknek a fő motívuma a gyerekek elhallásaiból indul ki; a félreértett, másként értelmezett szavak mögött betekinthettünk a gyerekek ezen félreértett szavak által (tantusz-krampusz, rezsó-Rezső, légó pince-legó pince) alkotott képzeletének a világába. A csodálatos szemüveg című könyv is bemutatásra került, melyben egy kisfiú szemüvegén keresztül láthattuk a világot; Finy Petra hozott is magával jó pár csodaszemüveget, melyeket a gyerekek ki is próbálhattak. Majd még egy kis filmet a Leandervölgyi ősembert néztük meg egy mindenkivel szelíd és kedves behemótról, végezetül pedig a Tesó ügy című könyv került elő, amely Emma lányának íródott a kistestvér születésére várva.

A gyerekek nehezen engedték el a kedves írónőt, sokáig körberajzották, legtöbben „dedikáltattak” is vele. Semmi kétség, ezután bizonyára meg fog nőni Finy Petra olvasottsága gyermekkönyvtárunkban, pedig népszerűségére eddig sem panaszkodhattunk.

Zimonyi Zsanett