2017.09.22., Móric

Nyitva tartás

Hétfő zárva
Kedd 9–18
Szerda 9–18
Csütörtök 9–18
Péntek 9–18
Szombat 9–12

Elérhetőségeink

Helischer József Városi Könyvtár
2500 Esztergom, Bánomi út 8.
E-mail: olvszolg@vkesztergom.hu
Tel.: 33 523 170
Fax: 33 401 919

Gyermekkönyvtár

Gyermekkönyvtár

 

Pályázataink

Facebook

Számláló

Mai látogatók száma: 539
Tegnapi látogatók száma: 672
Összes látogató száma: 950827
Nyomtatóbarát változatPDF változat

A könyvtár vezetőjének nyilatkozata

Örömmel vettem Esztergom város képviselőtestülete 2017. március 23-i döntését a város könyvtárának elhelyezéséről. Bár a könyvtárnak a belvárosban történő elhelyezése sajnos nem történt meg, bízom azonban abban, hogy a néhai segédpüspöki palota a szakszerű, igényes, az új funkcióknak mindenben megfelelő felújítása után olyan információs és kulturális központtá válik, ahova érdemes lesz elzarándokolni a város bármely szegletéből.

Az épület gyönyörű, és ennél szebb helyen már nem is lehetne ott „a bazilika árnyékában”. Tágas, zárt belső udvara lehetővé tesz szabadtéri foglalkozásokat, rendezvényeket akár gyerekeknek, akár felnőtteknek. Az épület helyi adottságai révén a turisták látókörébe is kerül, ily módon lehetőséget nyújt egy bizonyos fajta „árukapcsolásra” az idegenforgalommal; a könyvtár mint információs és kulturális központ a naprakész hírekkel, információkkal, internet használattal, zenehallgatási, újságolvasási lehetőséggel, a város múltjára és mindenkori jelenére vonatkozó azonnali információs szolgáltatással még vonzóbbá teheti a bazilika és a vár környezetét. A közelben van a Balassa Bálint Szakközépiskola és Szakiskola és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara, valamint távolsági és helyi buszmegállók.

Tehát minden okunk megvan örülni. Köszönet illeti a testületet az egyhangúlag támogatott döntésért, és bízom abban, hogy a gyors állásfoglalás után a tényleges munkák is késedelem nélkül beindulnak. A könyvtár amúgy is sokat köszönhet fenntartójának: két esztendeje az intézmény két státuszt is kapott, amire nem hiszem, hogy sok példa akadna országszerte a könyvtárügyben. Támogatást kapott az intézmény abban is, hogy megindítsa helytörténeti kiadványsorozatát, melynek három kötete már megjelent. Ezek tények, s ezek már elhangoztak a nyilvánosság előtt is, és ezek ismeretében válik teljessé a kép, amelyet nyílt levelem nyomán sokan a város kultúráját irányító bizottság munkájáról alkottak. Sajnálom, hogy nyílt levelemet sokan politikai eszközként igyekeztek felhasználni, a legkevésbé sem ez volt a szándékom vele. Az volt a célom, hogy Esztergom város könyvtárügyét előmozdítsam, és ezt a célt most végre közelebbinek látom, mint az elmúlt tíz esztendőben bármikor. És ezért köszönet a város jelenlegi döntéshozóinak.

Esztergom, 2017. március 24.

Kovátsné Várady Eszter

SZIKLA login


Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
 
12
 
 
14
 
15
 
16
 
17
 
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
 
26
 
27
 
28
 
 
30
 
 

Könyvajánló

Helyismereti újságok és könyvek

Esztergom és Vidéke
Esztergom

További digitalizált dokumentumainkról a Gyűjteményeink menüpontban lévő Digitális könyvtárban tájékozódhat!

Támogatók

Esztergom Város Önkormányzata