2017.09.21., Máté,Mirella

Nyitva tartás

Hétfő zárva
Kedd 9–18
Szerda 9–18
Csütörtök 9–18
Péntek 9–18
Szombat 9–12

Elérhetőségeink

Helischer József Városi Könyvtár
2500 Esztergom, Bánomi út 8.
E-mail: olvszolg@vkesztergom.hu
Tel.: 33 523 170
Fax: 33 401 919

Gyermekkönyvtár

Gyermekkönyvtár

 

Pályázataink

Facebook

Számláló

Mai látogatók száma: 560
Tegnapi látogatók száma: 745
Összes látogató száma: 949247
Nyomtatóbarát változatPDF változat

„…virág volt a vers…”


A TÁMOP-2.3.4-08/1-2009 keretén belül, 2010. XXXIX. Megyei Könyvhét időtartama alatt az esztergomi városi könyvtár különleges rendezvényt hirdetett meg. Különleges, amennyiben egy bizonyos korosztályt érintett, mégpedig (az egyik résztvevő nevezte így) az „elfelejtett korosztályt”: 50 és 70 év közötti amatőrök számára írtunk ki versmondó versenyt. Minden kapcsolatunkat, ismeretségünket megmozgattuk, hogy a felhívás minél több helyre eljusson, nem csak megyénkben, a régióban, hanem szerte az országban, még a határokon túl is. Hiszen a megjelölt korhatáron túl semmi más feltétele nem volt a jelentkezésnek, mint három magyar verscím, amelyet le kellett adni. A zsüri a helyszínen választotta ki, melyiket akarja hallani ezek közül. A zsüri elnöke Őze Áron színművész, tagjai: Pásztó András tanár, Szücs Katalin könyvtáros.

Kezdeti aggodalmunk, hogy nem lesz elég résztvevő, hamar szertefoszlott. Egyre nőtt a jelentkezők száma, végül 38-an jelezték részvételi szándékukat. Valóban szerte az országból (Tatabánya, Budapest, Visegrád, Lenti, Kistelek stb.) Úgy tetszik, ez a korosztály, a „nagy generáció” valóban mellőzött, tán ezért is jelentkeztek oly sokan a hívó szóra. Megmutatni, hogy még vannak, itt vannak, értékeket őriznek, tovább is tudják adni azokat.

A rendezvény a jelentkezők számának megfelelően meglehetősen hosszúra sikeredett, de azt hiszem, ezt nem sokan bánták. A verseny két részletben zajlott. Az általuk húzott sorszám szerint kerültek mikrofon elé az előadók. Nem kevés számú néző is élvezte az alkalmat, volt, aki hozzátartozóként, volt, aki kíváncsiságból, az alkalom különlegessége miatt, s bőven akadtak, akik „csupán” versszeretőként hallgatták végig a szavalatokat. Petőfitől Nagy Lászlóig magyar klasszikusok hangoztak fel legnagyobbrészt, de akadt saját vers is.

Őze Áron, a zsüri elnöke, aki koránál fogva egy ifjabb nemzedék képviselője, hivatásánál fogva pedig kiváló művelője, s egyben szakértője a versmondásnak, örömének és elismerésének adott hangot. Reményét fejezte ki, hogy az alkalom megismétlésre kerül.

galéria

SZIKLA login


Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
 
12
 
 
14
 
15
 
16
 
17
 
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
 
26
 
27
 
28
 
 
30
 
 

Könyvajánló

Helyismereti újságok és könyvek

Esztergom és Vidéke
Esztergom

További digitalizált dokumentumainkról a Gyűjteményeink menüpontban lévő Digitális könyvtárban tájékozódhat!

Támogatók

Padlizsán étterem