február 2019

Könyvtári beszélgetések – Hanga Zoltán

Hanga Zoltán 1978-ban született Budapesten, középfokú tanulmányait a Szinyei Merse Pál Gimnázium speciális biológia-kémia tagozatán végezte. 1990 és 1997 között a Fővárosi Állat- és Növénykert önkéntese, 1997 óta az intézmény főállású munkatársa. Az Állatkert sajtómunkájában 1999 óta vesz részt, 2004 óta a kert szakmai és sajtóreferense. Két könyv, egy könyvfejezet, több tudományos és számos ismeretterjesztő cikk szerzője, a Vadon és a Süni magazinok, illetve két további periodikusan megjelenő kiadvány állandó szerzője/közreműködője.

Könyvbemutató – Esztergomi családok 2. – A Prokopp család története

A könyvbemutatóval egyidőben kerül sor a 80 éves dr. Prokopp Mária professzorasszony köszöntésére!
Esztergom város nevében Romanek Etelka polgármester; művész barátai nevében Kókay Krisztina textilművész, a Balassa Társaság nevében Csombor Erzsébet főlevéltáros köszönti az ünnepeltet.
Közreműködik: Pálmai Árpád művésztanár, karnagy

Az előszóból:

Véradás

10:30–13:00 és 14:00–16:00

Egyetlen véradással három betegen segíthetsz: a levett vérből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül. A véradás a véradó egészségét is szolgálja, hiszen a kötelező tesztek elvégzése után nemcsak a vércsoportját ismerheted meg, a szűrővizsgálat kiterjed a HIV, a Hepatitisz-B, a Hepatitsz-C, a szifilisz kimutatására is.

Véradó lehet mindenki, aki:

Simon Tibor nyugdíjas tanárt látta vendégül a Városi Könyvtár

„Köztünk élnek” sorozatunk február 18-i vendége Simon Tibor nyugalmazott pedagógus volt. Az est folyamán betekintést kaphattunk a Pro Urbe- díjas tanár életművébe. A volt magyar-történelem szakos középiskolai tanár, Esztergom utolsó tanácselnökének életéből hallhatunk érdekes, gondolatébresztő szemelvényeket. Beszélgetőpartnere Sinkó Gyula volt.

Könyv-Be-Tekintő: Mit tud a tudomány? – Olvasói könyvajánló

Erdélyi András szerk.: Huszonegy tudós a huszonegyedik századról

A „21 tudós a 21. századról”című könyv olvastán egyszerre önt el a büszkeség és vele társul az aggodalom! Büszke magyar öntudattal néztük, hogy a világ tudományos krémje Budapestre látogatott, és fővárosunk adott otthont tudósok eme globális sereglésének, másrészt minden tudományos csodán túl is aggasztó képet rajzoltak föl az emberiség elé.