Könyv-Be-Tekintő – Olvasói könyvajánló

admin : 2019. 01. 21. - 12:30
Tom Fletcher: Christmasaurus – Dínót kérek karácsonyra

Tom Fletcher: Christmasaurus, Dínót kérek karácsonyra

Lelkiismeret-furdalásom volt, hogy mindig félreraktuk otthon a könyvtárosi ajánlásra hazavitt karácsonyi tematikájú könyvet a gyermekkönyvtárból. Aztán belekezdtünk, és az eddigi legmélyebb közös olvasós könyvünk lett. Ennyit gyermekkönyv kapcsán sosem beszélgettünk még. Szóval olvassuk és meglepődünk, sokkolódunk, mosolyra fakadunk, könny csordul a szemünkbe, majd kíváncsian izgulva várjuk, gyermek is és felnőtt is, mi fog még történni a következő részben.

Nem mindennapi királyfis-királynős a történet, inkább szól a kiközösítés és magányosság megéléséről, a kirekesztettségről, majd a barátság, az elfogadás, a csoda és a gyermeki hit erejéről. Bár még csak a 300 oldalból a felénél tartunk, de arra gyanakszunk, hogy a rosszcsontok megváltoznak, a magányosok barátra lelnek, miközben a manók továbbra is rímekben beszélnek és dalolnak. Ajánljuk mindenkinek, mert a csoda ott van mindenhol!

„Minden egyes lépés, amely távolabb visz az előző karácsonytól, közelebb hoz a következőhöz.”

A „miért repülnek a rénszarvasok” kérdésre nem az a válasz, hogy a varázsportól, varázs ételtől-italtól vagy a varázsfekhelytől, ennél mélyebbre kell ám nézni: „sok millió gyerek hisz abban, hogy ezek a csodálatos lények valóban a levegőbe tudják emelni a szánt. Hisznek ebben, szemernyi kétség nélkül, és ez a hit a legerősebb varázserő a világon. A hit az, ami a lehetetlent lehetővé, a kivitelezhetetlent kivitelezhetővé teszi! És az összes hit közül a gyermek hite a legerősebb, hatása megállíthatatlan. Ezért olyan fontos a hit. Az tartja életben a csodákat.”

Számunkra letehetetlen olvasmány, mely nagyon meglepő és mai és érzelmes és mesés és varázslatos és tanulságos, vicces és egyben könnycsepp morzsolós. Sokat hozzáadnak az olvasói élményhez a fordítói lelemények és a hangulatos rajzok! Nem csak karácsonykor izgalmas olvasni, dínót bármikor kérhetsz! Irány a könyvtár, kölcsönözd ki, ha mi majd visszavisszük :-)

Horváth Zoltán / Játékkunyhó.hu