Könyv-Be-Tekintő – Őrizem a…

admin : 2019. 10. 17. - 10:19

Berg Judit: Az őrzők című könyvének megjelenését nagyon vártam. Én, felnőttként. Frissen, első olvasóként kaptam meg a könyvtárból a könyvet, türelmetlenül akartam, hogy otthon belekezdjek, belekezdjünk. Ábel éppen Harry Potter olvasásban volt, őt nem érdekli ez a könyv, jelentette ki markánsan. Bercellel belekezdtünk szokásos este olvasmányként.

A történet rögtön belecsap a tutiba. Sodor a történet, több szálon zajlanak az események, azonnal olvasnám tovább a fiatalok történetét. Mátyás templom, művészettörténet, francia nyomozó, emberrablás, titkos nyomok, iskolás szerelem, kirakósként egymás mellé kerülő történet részek. Nagyon gyorsan végeztünk a könyvvel.

Külön pacsi, hogy a könyvben szereplő történelmi utalásokról részletesen olvashatunk a könyv végi jegyzetek között, van ebből 63 darab. Igazi ismeretbővítő kalandregény.

Ábel szép lassan letette a Harry Pottert, figyelni kezdett olvasásomra. Majd már a másik szobából átjött és mellénk telepedett, és aztán azt vettem észre, hogy közösen gondolkodunk, hogy mit csinálnak a srácok, mi az a K2T, milyen tervei vannak Hiénának, és tulajdonképpen kik az őrzők és mit is őriznek ők valójában. „Nem is értem, miért kell a könyvek elejét megírni, mind olyan tötyi-lötyi”- utalt Ábel könyvélményeire. Itt viszont van emberrablás, nyomozás, rejtély az elejétől. Bercelnek tetszett a történet vége, az akció, a lezárás. És máris olvasnánk a főszereplők további történeteit, újabb történelem vagy irodalom projektben.

Ami egy pici rossz élmény volt, hogy esti, lámpafényes olvasáshoz nem volt ideális a hófehér könyvlapokon a nagyon fényes betűkkel írt szöveg, alig tudtam úgy forgatni a könyvet, hogy könnyen tudjam olvasni, mindig tükröződött. Nekem regényhez nem vált be ez a fényes nyomtatás. Illetve a francia mondatok, nevek kiejtésével bajban voltam, jó lett volna, ha fonetikus leírás lábjegyzetben szerepel. Ezen apróságok ellenére a történet kárpótolta kellemetlenségeimet.  

Összegezve: Olvassátok, forgassátok örömmel, élménnyel Az őrzők című könyvet, mi szerettük, ajánljuk!  Mi biztosan jó emlékünkben fogjuk ezt a könyvet őrizni. 

Horváth Zoltán www.jatekkunyho.hu