Könyv-Be-Tekintő – A mágia története

admin : 2019. 04. 15. - 15:41

Ha esetleg valaki nem tudja, hogyan védje meg magát a boszorkányoktól vagy melyik könyvben talál láthatatlanná tévő varázsigét, esetleg szeretne oroszlánná változni, de nem tudja, hogyan kell, akkor melegen ajánlom Harry Potter: A mágia története című könyvet, amelyben mindezen információ megtalálható.

Ez a könyv egy különleges kiállítás krónikája; gyönyörű és igen látványos anyaga a British Libraryben 2017-ben volt megtekinthető, és azzal a céllal jött létre, hogy J. K. Rowling történeteiben szereplő igen gazdag és szerteágazó varázs-motívumok történetét vizsgálja. A könyvben látható képanyag lenyűgöző: görög papiruszok, etiópiai talizmánok, alkímiai könyvek (a Ripley-tekercs!), különféle herbáriumok, asztronómiai tárgyak, és nem utolsósorban a Harry Potter könyvekhez készült gyönyörű illusztrációk mind-mind nagy érdeklődésre tarthatnak számot. Külön érdekesség, hogy szerepel a könyvben egy magyar vonatkozású papírtekercs fényképe is, mégpedig a csillagos ég legrégibb atlasza, amit Stein Aurél a közép-kínai Tunhuang városában talált meg, egy a még XI. században lezárt barlangban 40 000 régi buddhista kézirattal és festménnyel együtt.

Mindenkinek ajánlom ezt a könyvet, akik fogékonyak az érdekes, furcsa dolgok iránt, valamint minden művészetkedvelőnek: nem kell Harry Potter rajongónak lenni ahhoz, hogy valaki ebben a könyvben örömét lelje. És aki inkább böngészni szeret: az eredeti kiállítás az Interneten is megtekinthető:

https://artsandculture.google.com/project/harry-potter-a-history-of-magic

Zimonyi Zsanett