Könyv-Be-Tekintő – Olvasói könyvajánló

admin : 2019. 04. 01. - 14:15

Martin Baltscheit: Csak egy nap

Ismerős az az érzés, hogy ülsz egy tóparton egy kempingszékben, bámulod a vizet, közben frissen sült krumplifánkot eszel, teát iszol hozzá, és csak úgy vagy, örülsz, hogy létezel? (Ha nem, akkor sürgősen kezdj valamit az életeddel!) Hát, így kezdődik ez a nagyon kedves könyv;  a vaddisznó és a róka ülnek a tóparton egy kempingszéken, frissen sült krumplifánkot esznek, teát isznak, és bámulják a vizet. Várnak, várnak... Várnak egy születésre:

„Már nekik sem kell sokáig várniuk. Lárvajelmezéből kibontakozik – most már jól láthatóan – egy kérész. Szárnyát fokozatosan bontja ki. Kerek arcát balra, aztán jobbra fordítja, lábát végighúzza zöld pihéin, aztán egy pillantást vet a tó tükrére, hogy lássa milyen csinos lett. Nagyon csinos lett! A róka és a vaddisznó a tanú rá.
– 
Tűnjünk innen, ez egy kislány.
– 
Mi van, máris bőgsz?
– 
Nem, de kislány.
– 
És?
– 
Nem szabad beleszeretni.
– 
Mi a rossz abban?”

Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánlom ezt a nagyon kedves és szép könyvet, amely az életről és a halálról szól. Tele van humorral, életbölcsességgel és nagyszerű illusztrációkkal.

„Az élet órarendje magától betelik. A kicsik felnőnek, a felnőttek kicsinyessé válnak. A gyerekek gondtalanok, a szülők gondterheltek. Az ifjaknak céljuk van, az öregeknek útjuk. Minden belefér egy életbe, az egész élet belefér egy napba, és előfordul, hogy egy kérész diktálja az iramot.”

Zimonyi Zsanett