Kovács Lajos emlékére

admin : 2021. 02. 19. - 09:29

„bárhogy lesz, úgy lesz
párisban szép a nyár
szív küldi szívnek szívesen
aki hallja adja át”

 

Kovács Lajos

Fotó: Miglinczi Éva 

 

Kovács Lajos (1949-2017) író, költő, szerkesztő, helytörténész, tanár. Verseit a Komárom-Esztergom Megyei Dolgozók Lapjában publikálta, majd bemutatták, és közölték országos folyóiratok, többek között az Életünk, a Jelenkor, a Napjaink, az Új Forrás. Elbeszélései az Életünkben, a Mozgó Világban, az Új Forrásban jelentek meg. A tatabányai Új Forrás szerzőjeként, majd szerkesztőjeként évtizedeken át közölte a lapban esszéit, műbírálatait, riportjait. Publikált az Art Limesben, a Forrásban, a Honismeretben, az Irodalmi Szemlében, a Művészeti Műhelyben és az Új Könyvpiacban. Ifjúsági- és meseregényei a Móra Kiadó és az Új Forrás Könyvek gondozásában jelentek meg. Szerkesztője és állandó szerzője volt a Szegeden megjelenő Kincskereső gyermekirodalmi folyóiratnak. Szervezte az országos szegedi és kecskeméti, a megyei esztergomi és a dorogi-pilismaróti Kincskereső-táborokat. Dorog városi művészetbarát mecenatúrája és iskolateremtő, pedagógiai munkássága felbecsülhetetlen értékű.

 

Kovács Lajos könyvei

 

Rendkívül széleskörű írói hagyatékának lenyomataként jelent meg 2020-ban három kötet, a Szegedi Tudományegyetem JATE Press Kiadó gondozásában, Bombitz Attila szerkesztésében. Az első kötet, amely a „Hosszúra nőtt árnyékaink” címet kapta, korábban napvilágot látott verseket, novellákat foglal magában. Továbbá tartalmazza azt a regénytöredéket is, amely csak Kovács Lajos halála után, a közelmúltban jelent meg folyóiratban. A második kötet a „Van egy perced a támaszpontomra?” a  „Gyermekmesék és kamasztörténetek” mesterét mutatja be. A sorozat harmadik kötete a „Mi közük hozzám?” a tanulmányírójának finom elemzéseit, nagy ívű pályaképeit, a nemzeti kultúra horizontját is felvillantó esszéit gyűjti össze.Ez a három különleges kötet igazán méltó Kovács Lajos, máig újat mondani képes, egyaránt széles és mély életművéhez.

----------

Kovács Lajos „A rádió előtt bóbiskolóra” című verséta Szegedi Tudományegyetem JATE Press Kiadó gondozásában 2020-ban megjelent Kovács Lajos: Hosszúra nőtt árnyékaink versek és elbeszélések című kötetéből idéztük.

Kovács Lajos életrajzi adatait a librarius.hu internetes oldal cikkéből idéztük:

https://librarius.hu/2021/02/01/megjelentek-kovacs-lajos-irodalmi-hagyatekanak-legfontosabb-muvei/

A kötetekre vonatkozó tartalmi leírásokat a Dorog Város Honlapján megjelenő Érték, Élmény,Tisztelet című cikkéből idéztük.

https://www.dorog.hu/content/10834-harom-helyi-ertekekben-gazdag-kiadvany-dorog-karacsonyfaja-alatt