2017.09.21., Máté,Mirella

Nyitva tartás

Hétfő zárva
Kedd 9–18
Szerda 9–18
Csütörtök 9–18
Péntek 9–18
Szombat 9–12

Elérhetőségeink

Helischer József Városi Könyvtár
2500 Esztergom, Bánomi út 8.
E-mail: olvszolg@vkesztergom.hu
Tel.: 33 523 170
Fax: 33 401 919

Gyermekkönyvtár

Gyermekkönyvtár

 

Pályázataink

Facebook

Számláló

Mai látogatók száma: 560
Tegnapi látogatók száma: 745
Összes látogató száma: 949247
Nyomtatóbarát változatPDF változat

Olvasótábor a természet jegyében


Az olvasótábor 2010. június 21–25 között (hétfőtől péntekig) 8.00-16.00 óráig tartott, és 19 (7-11 éves) gyerek vett részt benne. Minden napra 2 programot szerveztünk, egy délelőttit és egy délutánit. A programok közötti szabad időt (amikor adódott ilyen), a gyerekek a könyvtárban töltötték, általában könyveket böngésztek, olvasgattak, rajzoltak, színeztek. 

A pályázat egyik fő célkitűzése kapcsán az olvasás népszerűsítése, az élethosszig tartó tanulás ösztönzése – mely a látókör kitágítására, az érdeklődés mindenkori felkeltésére, fenntartására épül – volt az alapelv, valamint az iskolai oktatáshoz való szoros kapcsolódás, melyet a tábor programjának összeállításában szem előtt tartottunk. A környezet (történelmi-földrajzi gyökereink) fontossága, a könyvtár szórakoztató és információs szerepének tudatosítása, az aktív alkotó tevékenység, mely a továbblépést, a további informálódást is motiválja – ezek jegyében alakítottuk a tábor programját. 

Azokkal a gyerekekkel és szülőkkel is nagyon jó kapcsolatot tudtunk kiépíteni az olvasótábor során, akiket eddig még nem ismertünk. Nagyon örültünk annak, hogy a gyerekek jól érzik magukat nálunk, és a szülők külön megköszönték nekünk az olvasótáborban végzett munkánkat.

Részletes programbeszámoló

Hétfő délelőtt: drámapedagógiai játékok Tölgyessy Zsuzsannával

A bemelegítő játékok (Keress egy tekintetet! Névcsere, Álljon ide, aki…) után megbeszéltük a következő fogalmaknak a jelentését: költő, illusztrátor, vers. Majd Lackfi János, Vörös István Apám kakasa c. könyvéből kiválasztottunk három verset, minden csoport előadott egyet-egyet, majd ennek mintájára minden csoport írt egy verset előre megadott rímpárok segítségével. A verseket a gyerekek illusztrálták, majd kiterítettük őket, és mindenki választott egy neki tetsző képet. Végezetül afrikai zenére pingvintáncot táncoltunk.

Hétfő délután: meseillusztráció készítése Agócs Írisz illusztrátorral

Agócs Írisz röviden elmondta a gyerekeknek, mit is csinál egy illusztátor, és hogy ő hogyan szokott dolgozni. Ezután elmesélte a gyerekeknek Lackfi János Autósmese lányoknak című meséjét, majd megbeszélte a gyerekekkel a mese egyes részeit, és montázs technikával minden gyerek illusztrált egy-egy neki tetsző részt. Végül a gyerekek ráragasztották az illusztrációjukra azt a kivágott meserészletet, ami az egyes illusztrációkhoz tartozik. Az elkészült munkákat kiállítottuk a gyermekkönyvtárban.

Kedd: a napot a Duna-Ipoly Nemzeti Park Esztergomi bemutatóközpontjában töltöttük a Strázsa-hegynél.

Az eső miatt a napot a bemutatóteremben töltöttük. Jankainé Németh Szilvia a vadismeretről és a természetvédelemről tartott nekünk egy interaktív előadást. Kezünkbe adta a trófeákat, vadprémeket lehetett simogatni, és megfigyelhettük, hogy az egyes prémekhez milyen lábak tartoznak, és azok a lábak milyen nyomokat hagynak a talajon. A második előadás a fajok védelméről szólt, nem csak Magyarországon, hanem az egész világon. Megnéztük azokat az állatbundákból, bőrökből, csontokból készült tárgyakat, melyeket a határokon az állatvédőknek sikerült az állatkereskedőktől elkobozniuk. Délután természetismereti csapatjátékokat játszottunk, melyeken felhasználtuk azokat az ismereteket, melyekről délelőtt hallottunk.

Szerda délelőtt: nemezkép készítése Kostyál Erikával

Kostyál Erika elmesélte a gyerekeknek, honnan ered a nemezkészítés, milyen népek használták a mindennapi életükben, milyen állat gyapjújából készül, és hogyan dolgozzák fel, hogy olyan legyen amivel a gyerekek nemezelni tudnak. Majd bemutatott néhány saját készítésű tárgyat (egy kazak szirmakot, játékállatokat, faliképeket stb.) is, és ezután megkezdődött a munka. A gyerekek egy általuk kiválasztott állatot ábrázoló nemezképet készítettek.

Szerda délután: interaktív ásvány- és őslénykiállítás megtekintése.

A gyerekek egyik kedvence volt ez a program. Vezetőnk segítségével egy bánya sötét folyosóin bolyongtunk, melyből nagyon szép és izgalmas termek nyíltak. Láttunk kisfilmet a dinoszauruszok korából, megcsodáltuk az ősállatok hatalmas csontjait, gyönyörű ásványokat láttunk, melyek UV fény hatására más színben pompáztak, ősmaradványok után kutattunk, aranyat mostunk, ékszert készítettünk.

Csütörtök délelőtt: Horváth Zoltán előadása a gyógynövények szerepéről.

A gyerekeknek 21-féle gyógy- és fűszernövény nevét kellett kitalálniuk szag, ízlelés és szemrevételezés segítségével. Átlagban tíz növényt sikerült felismerniük, ami Horváth Zoltán szerint nagyon jó eredmény. Ezután vendégünk elmondta a gyerekeknek, hogy az egyes fűszernövényeket milyen ételekhez használjuk, a gyógynövényeket pedig mire használhatjuk otthon. Végezetül teás tasakokból készítettünk különféle könyvjelzőket.

Csütörtök délután: látogatás a Duna Múzeumban.

Lackfi János betegsége miatt a versműhely elmaradt, helyette ellátogattunk a Duna Múzeumba. Megnéztük A folyó, amely éltet és összeköt – a Duna című időszaki valamint az állandó kiállítást.

Péntek: séta a Budakeszi Vadasparkban Fekete István állatszereplőinek felelevenítésével.

Az egész napot a Vadasparkban töltöttük, vezetőnk segítségével megnéztük a Vadasparkban élő állatokat, megismerkedtünk az életmódjukkal. A szarvasokhoz és az őzekhez be is mehettünk, etethettük, simogathattuk őket. Délután megnéztük és megsimogattuk a háziállatokat, majd a Szilfa tisztáson, ahol egy játszótér és egy erdei rönkvár is található, egy jót játszottunk. Nagyon szép és tartalmas volt ez a nap, nem csak a gyerekeknek, hanem nekünk, felnőtteknek is.

galéria

 

SZIKLA login


Eseménynaptár

h k s c p s v
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
 
12
 
 
14
 
15
 
16
 
17
 
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
 
26
 
27
 
28
 
 
30
 
 

Könyvajánló

Helyismereti újságok és könyvek

Esztergom és Vidéke
Esztergom

További digitalizált dokumentumainkról a Gyűjteményeink menüpontban lévő Digitális könyvtárban tájékozódhat!

Támogatók

Esztergom Város Önkormányzata