Brassai Gabriella festőművész képeit láthatjuk a könyvtárban

admin : 2018. 10. 18. - 12:06
Brassai Gabriella

Október 15-én hétfőn Köztünk élnek… sorozatunk vendége Brassai Gabriella festőművész volt, akivel Sinkó Gyula beszélgetett . A beköszöntőben az igazgatónő felemlegette, hogy éppen húsz esztendővel ezelőtt, 1998-ban, még a szigeti könyvtárban, kiállítással egybekötött beszélgetés meghívottja volt Brassai Gabi Nagyfalusi Tibor invitálására. Az volt első kiállítása az akkor még Babits Mihály Városi Könyvtárban. 10 éve tanít dekoratőröket, lakberendezőket, gyerekeket, felnőtteket és lelkes amatőröket. Vallja, hogy mindenki megtanulhat rajzolni és festeni; tanítási stílusával diákjainak nem csak tudását, de önbizalmát is fejleszti!

Brassai Gabriella Esztergomban élő festőművésznő olyan művész, aki gyakran meglepetést okoz a képeivel, kiállításainak anyagával, megjelenítésével a nézőknek. A természet mindig jelen van a képein, akár absztrakt halak vagy uszadékfából készült szobrokon át. Állatok, macska, kutya, bogarak, bivaly és a nagy kék elefánt, valamint az esztergomi Duna-part fái is megjelennek képein. Virágokat is szeret festeni, pipacsot, íriszt. A folyóparton talált uszadékfák szoborkompozícióra ihlették. A beszélgetés során kiderült, hogy az aranyművesség is érdekelte őt diákként, talán ezért is kerülnek egy-egy festményére aranylemezkék a kompozíció részeként, amelyek sajátos fényvisszaverő tulajdonságuk miatt mozgásban tartják a képet.

A Petőfi Általános Iskolában Bércziné Szendrő Csilla volt a rajztanára, akit mai napig is egyetlen mesterének nevez. (Bércziné Szendrő Csilla népi iparművész, a Népművészet Mestere, aki a hímestojások festésével vált híressé).

A Dobó Katalin Gimnázium után az olaszországi Carrarába sikeresen felvételizett az ottani művészeti főiskolára, majd egy év után a budapesti Iparművészeti Főiskolán tanult grafikát. A művészeti életben különleges kiállításokkal is ismertté vált. Így például 2000-ben a Nemzeti Táncszínház kurzusán Nasser Hammadi fotóiból grafikát majd festményt készített, és így lett közös kiállítás A tánc mint inspiráció címmel a Nemzeti Táncszínházban. Az esztergomi zeneiskolában is volt egy egy estére szóló különleges kiállítása, amikor a festményei fény és zene koreográfiára kerültek bemutatásra. Többek közt a budapesti Arten Galériában láthatók és természetesen megvásárolhatók a képei. Ő az induláskor édesapjának támogatására számíthatott, de elvégzett egy kulturális menedzser képzést is, bár saját bevallása szerint önmaga menedzseléséhez ezt nem igen tudja hasznosítani. Szinte minden nap dolgozik, és gyakran állítja ki munkáit, önálló vagy csoportos kiállításokon. A festészeti technikákról szólva hallhattunk arról is, hogy mostanában akvarellel foglalkozik. Általában a vászon mellett farostlemezre és papírra festi képeit. Először az alapszínt festi fel, majd azt mélyítve jelennek meg a képen a formák. Kezdeti szürreális korszakát felváltotta az absztrakt korszak, mostanában viszont a letisztultságra törekszik. Gabriella a színek szerelmese, először a színeket, tónusokat keresi meg és utána gondolkodik a formán.

Gabriella négy éve a Duna Múzeumban dolgozik, az időszaki kiállítások tematikáját ő tervezi meg. Két lánya van, akikre méltán büszke, Csenge, aki cukrász, és Ida, aki nemzetközi gazdálkodást tanul.

Egyik kiállításán majom témájú képsorozata feltűnt az Állatkert majomháza vezetőjének, aki meghívta, állítsa ki náluk is ezeket a képeket. Így elképzelhető, hogy Brassai Gabi legközelebbi kiállítása a Fővárosi Állat- és Növénykertben lesz látható.

A rendezvényen készült felvételeket a Galériában, a felvételt a Médiatárban nézhetik meg.

Hámosné Szőke Anna