A Család Nemzetközi Napja

ünnep

Minden évben május 15-e a Család Nemzetközi Napja. Az ENSZ határozata szerint 1994-től ezen a napon világszerte megemlékeznek a család összetartó erejéről. Ez a nap kiváló alkalom arra, hogy a figyelmet a családra, a társadalom alapvető kis közösségére irányítsa.

 

A család a “társadalom legfontosabb intézménye”. Vajon miért? Sokat mondják azt is, hogy “Minden ott dől el.” Nem azt jelenti, hogy az a meghatározó, hogy ki milyen családból származik, mit örököl. Hanem sokkal inkább azt, hogy milyen gyermekkorban volt része, hogy miről szól neki a család.

A család modellezi a gyermek számára a társadalmat. Ott tanuljuk meg legfontosabb készségeinket. A baba anyához fűződő viszonya lesz az alapja minden további, későbbi kapcsolatának. Ezért fontos, hogy az feltétel nélküli elfogadáson és szereteten alapuljon. Az anya, vagy az apa szeretetét nem kell a gyereknek kiérdemelnie, az akkor is van, ha éppen rosszat csinált. Fontos, hogy szülőként külön tudjuk választani a tettek következményét az azzal kapcsolatos érzelmeinktől. Attól nem szeretjük kevésbé a gyereket, mert nem fogadott szót. De tettének legyen következménye, amit maga is tudott előre, így tette a saját választása.

A családban tanulunk meg alapvető viselkedési normákat, értékeket. Ezért olyan fontos, hogy a családban működjenek bizonyos nevelési alapelvek, legyen egy szabályrendszer, amihez viszonyulni kell. Világosak legyenek a következmények és soha ne inogjon meg a szülőkbe vetett bizalom, a szülők feltétel nélküli szeretete.

Ugyanakkor az is igaz, hogy a család tagjai kiszolgáltatottak egymásnak. Így ha nem jól működik a család, (amihez elég az egyik szülő diszfunkcionalitása) akkor ott egy életre szóló sebeket is szerezhet a gyermek, amin majd felnőtt fejjel kell dolgoznia, hogy tovább tudjon lépni belőle. A családoknak tehát támogató rendszerre van szükségük, amibe a jó szomszédok ugyanúgy beletartoznak, mint a segítő szakemberek, akik szükség esetén be tudnak avatkozni és együttdolgozni a családtagokkal a diszfunkciók javításán. A családsegítőket nem a szegény embereknek találták ki, hanem minden családnak, akinek szüksége van a segítségre. Ezen intézmények fenntartása és támogatása a társadalom elemi érdeke. Segítségükkel megelőzhetők a nagyobb sérülések, amik már esetleg kiheverhetetlen károkat okoznának a gyereknek.

A szereteten túl az elfogadás, egymás feltétlen támogatása ugyanolyan fontos családi alapelvek. A család nem támaszthat irreális elvárásokat tagjai felé, ugyanakkor fontos, hogy a legkisebbnek is feladatot adjon a saját szintjén. A gyerekek “dolga” a játék és az alvás, de már egész korán megtanulhatja elpakolni játékait, vagy a kukába dobni a szemetét, kivinni étkezések után a tányért, felöltözni, stb.

Az elfogadó, meleg, szeretetteli légkör mellett a játékosság, a jókedv, a humor is alapvető értéke a családnak. Tudom, hogy sokszor nehéz leterhelt szülőként a gyerekkel viccelődni, de mégis próbáljuk meg a kabátunkkal a munkahelyi gondokat is levetni az előszobában, s nem hazahozni a munkát. Gyermekünk azt fogja megtanulni, amit tőlünk lát. Ha mi kesergünk és gondterheltek vagyunk, akkor őket is ilyenné neveljük. Ha félre tudjuk tenni a problémákat, mikor velük játszunk, azt látja majd, hogy az emberi kapcsolatok fontosabbak, mint a problémák.

------

Forrás: https://szokimondoka.hu/mirol-szol-a-csalad-majus-15-a-csaladok-nemzetkozi-napja/