Egy kávé Micivel – A szóvivők

admin : 2019. 05. 21. - 15:54

„Kávéra” várta könyvtárunk az érdeklődőket 2019. május 20-án. Kovátsné Várady Eszter a könyvtár vezetője köszöntötte Szabó Gabriellát és vendégeit, a nagy szóvivő generáció tagjait, akik a sűrű jégesőt hozó frontok miatt némileg késve érkeztek a találkozóra. Ezért a késésért azonban bőven kárpótolta a közönséget a színes, érdekes, jóhangulatú beszélgetés, melynek moderátora Bánhidy Vajk volt. A szóvivőkről szóló könyv bemutatóján beszélgetőpartnerei voltak Mici, azaz Szabó Gabriella és az interjúkötet négy főszereplője, a Magyarországi Szóvivők Országos Egyesületének tagjai, név szerint Sipos Jenő, Dr. Borbély Zoltán és Dr. Sógor Zsolt.

Mint ahogyan a címből is kiderült, a kávét valójában Mici szolgáltatta a Rádió Bézsben, amikor is kávézni hívta a szóvivőket a stúdióba.

Csaba Erika, a Serdülő és Felnőtt Diszlexia Központ vezetője atipikus tehetségnek nevezi a szerzőt, amazonnak, aki tehetségét önerőből talentumra tudta váltani. Szavait idézve: született egy könyv, amelyet diszlexiásként készített, és amely nem kizárólag a szóvivőkről szóló irodalmat gazdagítja, hanem a diszlexia irodalmát is, hiszen ezzel a részképesség zavarral kell a szakmájából (újságíró) adódó akadályokat leküzdeni. Micinek sikerült! (Kevesen tudják, de például Agatha Christie, John Lennon, Walt Disney, Robin Williams, Tom Cruise, Albert Einstein, Leonardo da Vinci, Mozart, Sir Winston Churchill, Julius Ceasar is a diszlexiások közé tartoznak, tartoztak.)

A szerző az est folyamán többször is kiemelte, számára az ember a fontos, arra kereste a választ, hogy mi a közös ebben a tizenegy emberben, akikkel a kötetben beszélgetett. Miért összetéveszthetetlen a hangjuk, miért ég be az arcuk, mi a titkuk?

A „focicsapatból” először Sipos Jenő, az MLSZ jelenlegi szóvivője ragadta meg a lehetőséget, hogy tisztelettel megköszönje Gabriellának, amiért bekerült a kötetbe. Sipos, aki munkája elismeréseként megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét is, elmondta, hogy a szóvivők számára gyakran okoz belső feszültséget, amikor az erkölcsi értékrenddel ellentétes ügyben kell megszólalni. A résztvevők megtudták, hogyan tudott mégis humánus maradni egy-egy esetben.

Dr. Borbély Zoltán legfőbb ügyészségi ügyész és szóvivő, jelenleg ügyvéd, sportriporteri kommunikációs virtuozitásával, hogy Mici szavaival éljek, lenyűgözte a könyvár közönségét is. A volt szóvivőt édesapja tragédiája sodorta a jogi pályára. Rendkívül izgalmas történetei által fény derült a rendőrség pozitív szerepére a sajtóban, elmondta miért kapott ígéretet Csányi Sándortól egy új telefonra és hogy egyik példaképe Vitray Tamás.

Az erős névsor Dr. Sógor Zsolttal folytatódott. A volt BRFK szóvivő, külügyi kommunikációs vezető, ENSZ békefenntartó és nagykövet, jelenleg szintén ügyvédként tevékenykedik, szóvivői munkásságáról azonban számos szórakozató történetet hallhatott a közönség. A Magyar Rendőr, majd a Zsaru magazin újságírója építőmérnöki pályáját feladva köteleződött el a rendőr élet mellett. A ranglétrát megjárva szerepet kapott a polgárbarát rendőrség ideájának kiépítésében. Elmondása szerint „a régi fakabát rendszerről le kellett jönni”.

Szakmai sikerei kapcsán megtudtuk, hogy nem volt sajtópere, a nyilatkozatok után nem voltak forró telefonok és hogy hogyan kötött alkut az újságírókkal, amikor betörők jártak a Zsidó Múzeumban. Ebben az esetben egyszerre volt rendőr és szóvivő is, és állítása szerint „az sem baj, ha a szóvivő szakértő”.

A vendégeken kívül a kötetben szereplő Kavalecz Imrét, Hanga Zoltánt, Győrfi Pált is szeretettel emlegette Mici, „szóvivők szóvivője”. Bánhidy Vajk elmondta, hogy a könyvben szereplő Garamvölgyi László, Hanga Zoltán, Győrfi Pál is jártak már nálunk, így a kötetet megtöltő tizenegy szóvivőnek több mint a felét látta már vendégül az esztergomi könyvtár. A közönség azt is megtudta miért nem szerepel a kötetben egy női szakértő sem, s hogy Mici szóvivői, a nagy szóvivő generáció tagjai nem véletlenül férfiak.

Mici megköszönte, hogy a szóvivői szakma nagyjai beengedték az életükbe, és egy csodálatos utazáson vehetett részt a zárt ajtók mögött. Ajánlja a könyvet fiatal negyvenen túliaknak, akik már emlékeznek, és azoknak, akik fontolgatják a szóvivői szakmát. Akik végigolvassák a tizenegy interjút, megismerhetik a képernyőn látható, rádiókban hallható személy mögött az embert.

S hogy még ki kerül be a nagy szóvivő generációba, az egyenlőre Mici titka!

A rendezvényen készült fotókat a Galériában tekinthetik meg.

Kilar Tímea