A Föld Napja

Világnap

Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató 1970. április 22-én mozgalmat indított el a Föld védelmében. Már mozgalmának megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre. Ma szinte az egész Földre kiterjedő mozgalom, ezernél több szervezet vesz részt benne.

1989-ben Kaliforniában létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, és havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy a városi tömegfelvonulásoktól kezdve szabadegyetemi előadásokig, faültetéstől a hulladékok újrahasznosításának megszervezéséig, a nemzetközi hírközlési rendszerek bevonásától falusi majálisokig sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját a világ minden országában.

A felhívásra Magyarországon környezetvédők 1990-ben megalapították a Föld Napja Alapítványt és hírközpontot is létrehoztak az első magyar Föld napja eseményeinek koordinálására.

A mozgalom legnagyobb sikere, hogy helyi igény szerint, helyi kezdeményezésre szerveződnek a programok, fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek, valamelyik zöld szervezethez csatlakoznak, vagy saját szervezetet alapítanak, és ma már nem csak a Föld napján.

A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

1990 óta minden évben erre a napra adja ki a washingtoni Worldwatch Institute éves jelentését a világ környezeti állapotáról „A világ helyzete” címmel.

------

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/A_F%C3%B6ld_napja