Horváth György díszkovács életútjával ismerkedhettünk meg a könyvtárban

admin : 2017. 11. 09. - 08:04

2017. november 6-án Sinkó Gyula a könyvtár Köztünk élnek sorozatának vendégeként Horváth Györggyel beszélgetett, akinek munkái fellelhetők egész Európában. Alkotásaiból kiállítás is látható a városi könyvtárban. Az est Vámosi János: Járom az utam című dalával kezdődött, a dalszöveg kifejezi Gyuri érzéseit a hazájáról.

„Itt kísért anyám iskolába, szegény,
Ott volt a szeme mindig kisfián,
Itt minden emlék múltam hozza felém,
Mert én itt születtem, ez a hazám.”

Horváth György kovács, népi iparművész, a Héphaisztosz Kft. tulajdonosa. Esztergomban él és dolgozik.1938. március 23-án született, két fia (Tamás – 1963; szemész szakorvos és György – 1970; vállalkozó) és négy unokája van.

Iskoláit Esztergomban végezte. Ifjúkorában sportolónak készült, ifjúsági válogatott volt birkózásban. Édesapjának kovácsműhelye volt, sportolói pályafutását azért hagyta abba Salgótarjánban, hogy a családi műhelyt itt Esztergomban meg tudják menteni az 1960-as évekbeli államosítástól.

A Bottyán János Műszeripari Technikumban 1958-ban tett érettségije után sorkatonai szolgálatot teljesített. 1961 és 1978 között a Labor MIM-ben dolgozott termelési ügyintézőként, majd 1978-tól önálló vállalkozásba kezdett. A nagyobbik fia orvos szeretett volna lenni, ő ezért a Ferences Gimnáziumba íratta be Tamást. Azzal nem számolt, hogy a Labor MIM pártfunkcionáriusainak viszont ez a cselekedete nem lesz ínyükre. Ezért döntött úgy, hogy kisiparosi engedélyt vált ki és kovács lesz. Első megrendeléseit az egyháztól kapta. Belföldi jelentősebb munkái: Esztergom: Prímás Pince főbejárati kapurácsozata, Bazilika nagyharang tartószerkezete, Bazilika orgona tartószerkezete, Mátraverebély-szentkúti kegytemplom szentélyrácsa és perselye, Leányfalu: Díszkút (Melocco Miklóssal közös munka), Dorog: Megbékélés emlékmű, Leányfalu: Lelkigyakorlatos Ház valamennyi fémszerkezeti munkája, a Katolikus Püspöki Kar felkérésére Lékai László bíboros prímásnak készült háromágú gyertyatartó,

Nevéhez fűződik Cziffra György zongoraművész franciaországi alapítványának felkérésére a középkori francia királyok koronázási templomának és a hozzá tartozó kolostornak a 16. századi stílusú rekonstrukciójához igazodó összes kovácsmunka tervezése és készítése. Ezzel a csodálatos munkával kiérdemelte a francia kormány elismerését, ami számára olyan volt, mintha sportolóként Olimpiai érmet nyert volna.

Jelenleg nyugdíjasként él. Magyarországi és Nemzetközi kovácsversenyek rendezője, résztvevője. Hetvenévesen ismerkedett meg a motoros sporttal és hobbi repüléssel, melyet szenvedélyesen művel.

Ifjú korától régi szerelme a motorkerékpározás, legújabban a dunai motorcsónakázás, kis sportkocsijával az országjárás.

Elért eredményei:

1982 – népi iparművész
1992 – iparművész
1988 – Kiváló Kisiparos – Arany Fok
1991 – X. Nemzetközi Kovácsverseny különdíj (Helfstym – Csehország)
1994 – Országos Népművészeti Kiállítás – Ezüst Fok
2003 – Mesterremek Díj
2006 – Aranykoszorús Mester
2017 – Kiemelt Mesterremek Díj

Horváth György szerint az az igazán jó kovács, aki a munkáiba beleteszi a lelkét is, úgy hogy a szemlélődő is érezze azt. Az est zárásaként Molnár László készített számára egy rövid filmes összeállítást a műhelyében folyó munkáktól az elkészült alkotások bemutatásáig. Az egész beszélgetésen átsütött munkája iránti forró szeretete, elkötelezettsége. Példaértékű személye, elhivatottsága, az alkotás folyamata iránti mélységes tisztelete.

A rendezvényen készült fotókat a Galériában, a felvételt a Méditárban tekinthetik meg.

Hámosné Szőke Anna