Könyvtári leg-ek

admin : 2018. 02. 08. - 11:08

Az esztergomi kulturális élet egyik legfontosabb intézménye, a Helischer József Városi Könyvtár 2017-es legjeibe nyújtunk betekintést.

Amióta a könyvtár integrált könyvtári rendszert (olyan alkalmazói szoftverek illetve szoftvercsomagok összessége, amelyek a könyvtári munkafolyamatok automatizálására, gépesítésére hivatottak) használ, könnyedén hozzájut a legkülönfélébb statisztikákhoz. Így megoszthatunk egy-két érdekességet az olvasókkal a 2017. év könyvtári eredményeiről.

Tavaly összesen 1830 olvasója volt a könyvtárnak, közülük 14 év alatti 603, 14 és 65 közötti: 1025, 65 év feletti: 202. (Ha ezt az adatot összehasonlítom a könyvtár utolsó, szigeten töltött teljes évével – 2006. – meglehetősen nagy a különbség a szigeti könyvtár javára; 2006-ban 3096 regisztrált olvasót rögzítettünk – igaz, nem elektronikus nyilvántartás alapján.)

Megkerestük legidősebb olvasónkat, aki változatlanul az immár 94 esztendős Klotz József. 2015-ben a könyvtár alapításának 100. évfordulóján is őt köszönthettük nem csak korban legidősebbként, hanem a könyvtár legrégebbi, máig aktív látogatójaként is. A legfiatalabb olvasónk pedig Viczéna Dávid, aki 2017.08.11-én látta meg a napvilágot. Mint látjuk, igen nagy a szórás, aminek nagyon örülünk, és bízunk benne, hogy ez így is marad!

Az elmúlt évben 2701 dokumentumot tett elérhetővé a könyvtár, ezek legnagyobbrészt újonnan vásárolt könyvek, de van köztük ajándékba kapott is (285 db); 63 hangzó dokumentum. A DVD-k vásárlását mérsékelni kellett, hiszen manapság már szinte minden letölthető az interneten – úgy gondoltuk azonban, hogy egy gyári DVD minősége összehasonlíthatatlanul jobb. Továbbá megnőtt az igény a hangos könyvek iránt is.

2017-ben 126 féle újság és folyóirat volt olvasható (szemben a tavalyi 96-tal), illetve – a legfrissebb szám kivételével – kölcsönözhető nálunk. Ami igazán színes és vonzó kínálat, különösképp ha tekintetbe vesszük az időszaki kiadványok árát.

Utánanéztünk az elmúlt évben legtöbbet kölcsönző olvasónknak: az illető 59 éves férfi 352 darab könyvet kölcsönzött ki könyvtárunkból 2017-ben!

Az alább következő szerzőket s az olvasmányokat feltüntető listához semmilyen kommentárt nem fűzünk, csak a számadatokat tüntetjük fel.

Az elektronikus nyilvántartás alapján 2017 tíz legnépszerűbb (legtöbbet kölcsönzött) szerzői az esztergomi felnőtt könyvtárban:

Steel, Danielle
Fábián Janka
Szabó Magda
Roberts, Nora
Beaton, M. C.
Wass Albert
Christie, Agatha
Follett, Ken
Gregory, Philippa
King, Stephen

S a tíz legnépszerűbb gyermekeknek író szerző 2017-ben:

Bartos Erika
Stilton, Geronimo
Berg Judit
Rowling, Joanne Kathleen
Marék Veronika
Kinney, Jeff
Lenk, Fabien
Simon, Franceska
Bálint Ágnes
Finy Petra

Mikor cím szerint kértük a rendszertől a 2017-ben legnépszerűbb olvasmányokat, nem volt feltétlen átfedés a szerzők és a művek között – kivéve Fábián Jankát, aki szerzőként is, s az általa írt kikölcsönzött kötetek számát tekintve is a TOP10 közé került. Íme a felnőttek kedvencei:

A végső tenger (Tatárjárás trilógia) / Benkő László
Mielőtt megismertelek / Moyes, Jojo
A fehér király / Dragomán György
Emma szerelme / Fábián Janka
Ne bántsátok a feketerigót! / Lee, Harper
Virágszál / Fábián Janka
A francia nő / Fábián Janka
Az angyalos ház / Fábián Janka
Az utolsó boszorkány háza / Fábián Janka
Az utolsó töltény / Moldova György

S a legkedvesebb gyermek olvasmányok:

Bogyó és Babóca rajzol / Bartos Erika
Együtt (A Szent Johanna gimi) / Leiner Laura
A kezdet (A Szent Johanna gimi) / Leiner Laura
Egy ropi naplója (Greg Heffley feljegyzései) / Kinney, Jeff
Egy ropi naplója (Kutya egy idő) / Kinney, Jeff
Harry Potter és a bölcsek köve / Rowling, Joanna Kathleen
Helka (A Burok-völgy árnyai) / Nyulász Péter
A sárkány kódja / Stilton, Tea
Anna, Peti és Gergő (Családi fészek) / Bartos Erika
Bogyó és Babóca (Mese az elveszett nyusziról) / Bartos Erika

Honlapunkat 2017-ben 50.415 oldalmegtekintéssel látogatták. Katalógusunkban 11.116 alkalommal történt keresés. A legtöbb látogatás persze magyarországi városból történt, de külföldről is volt érdeklődés: Pozsony, Bécs. Austin, London, Marosvásárhely stb.

8.756 felhasználónk volt, mégpedig a következő megoszlásban:

Férfi: 54 %
Nő: 46 %

18-24 év: 27,5 %
25-34 év: 33,5 %
35-44 év: 15,5 %
45-54 év:12,5 %
55-64 %: 5,5 %
65 felett: 5,5 %

Könyvtárunk szolgáltatásairól, rendezvényeiről, kiadványairól további információk találhatók honlapunkon: vkesztergom.hu. A könyvtár bőséges és változatos kínálattal várja 2018-ban is mind valóságos, mind virtuális látogatóit!

Várady Eszter