Morva Emília, a Máltai Szeretetszolgálat régióvezetője látogatott a könyvtárba

admin : 2018. 09. 19. - 11:51
Morva Emília

Köztünk élnek… sorozatunk őszi évadának második vendége Morva Emília, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közép-magyarországi régiójának vezetője volt. Sinkó Gyula beszélgetett vele a délután folyamán. Esztergomban a Szenttamás hegyen él férjével, aki mentőtiszt. Három felnőtt gyerekük van, a lányok Budapesten élnek, Benedek Pécsen egyetemista.

Édesanyja családja sváb, édesapja családja felvidéki magyar. A szüleitől a két eltérő kultúra találkozása mindkét fél részről alkalmazkodást és együttműködést kívánt. 8 éves koráig Nyergesújfalun élt. Dorogon érettségizett, főiskolára Esztergomba járt. Később tanult az ELTE-n, a Corvinuson és a Károli Gáspár Református Egyetemen. Legelső munkahelye az Esztergomi Városi Könyvtár volt. Itt tanulta meg a munkaszociológiát: munkahelyi szocializáció során tanuljuk meg, hogy a munkahely miket vár el tőlünk, és ezt nekünk hogyan kell teljesíteni. Dolgozott még a Megyei Levéltárban, a Relabor KFT-ben, ahol a fogyatékos emberekkel foglalkozott, a Kolping Szakoktatási Iskolában, ahol hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozott. Jövőre lesz 20 éve, hogy a Máltai Szeretetszolgálat munkatársa. Jelenleg a Szeretetszolgálat budapesti, közép-magyarországi vezetőjeként dolgozik.

„A hit védelme és a szegények szolgálata”

Több mint kilencszáz éve ez minden Máltai szervezet jelmondata a világon. Napjainkban ugyanolyan fontos a hit védelme, amelyet ma példamutatással, a szegényekhez, bajbajutottakhoz való odafordulással, szeretettel próbálnak szolgálni.

A segítségünkre szorulók száma sajnos nem csökken, és ez egyre több erőfeszítésre kényszeríti a Máltai Szeretetszolgálat munkatársait. A mai kor elvárásai szerint végzik munkájukat, amelynek legfőbb értékei a közösség ereje, a feladathoz való alázat, a magas szintű szakmai felkészültség, de talán legfontosabbként a rászoruló ember valódi szolgálata.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a tagjai és más, önkéntes közreműködők ellenszolgáltatás nélkül felajánlott munkáját megszervezve, adományokat gyűjtve és szétosztva segíti a nélkülözőket, rászorulókat abban, hogy az alapvető emberi és a magyar jogrendben is elismert jogaikból adódóan minél nagyobb mértékben hozzájussanak a szükségleteik kielégítéséhez. A Szeretetszolgálat a rendelkezésére álló források ésszerű felhasználásával, – fajra, nemre, nemzetiségre, vallási, politikai vagy bármely más meggyőződésére való tekintet nélkül – kizárólag a rászorultság alapján és mértékéig nyújt támogatást. Ma Magyarországon kétezer ember dolgozik a Szeretetszolgálatnak.

Emília először az országos idősgondozás hálózatának kialakítását kapta feladatul, manapság a gyerekházak kialakításán dolgozik.

2013-ban munkája elismeréseként Budapestért-díjat kapott. A Budapestért-díj a Fővárosi Önkormányzat által adományozott díj, amely bármely területen végzett kiemelkedő tevékenység elismerésére szolgál.

A beszélgetés végén azzal búcsúzott, hogy figyeljünk oda a környezetünkben lévő embertársainkra.

A beszélgetésen készült felvételt a Médiatárban, a képeket a Galériában tekinthetik meg.

Hámosné Szőke Anna