Színész házaspár volt a vendégünk

admin : 2020. 02. 11. - 11:24

A Könyvtári beszélgetések programsorozatunk február 10-i vendége Szűcs Nelli és Trill Zsolt színművész házaspár volt. A művészekkel Bánhidy Vajk beszélgetett.

Tizenöt esztendő után véget ért az esztergomi Helischer József Városi Könyvtár Könyvtári beszélgetések című rendezvénysorozata, melyet Kovátsné Várady Eszter igazgató asszony hívott életre. A sorozat a mai napig nagy népszerűségnek örvendett, általa több mint 150, a közéletben és a művészeti életben elismert vendég fordult meg a könyvtárban. Igazgató asszonyt Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke a több évtizedes, a kultúra területén végzett értékteremtő és értékközvetítő tevékenységéért elnöki elismerésben részesítette. Ezúton is gratulálunk az elismeréshez!

A színész házaspár Kárpátaljáról származik, egymástól 5 km-re lévő faluból, mégis Kijevben, 17 évesen találkoztak először a színiiskolában. Azóta az élet minden területén folyamatosan együtt vannak, ugyanis elhagyva a családi házat, mint a Nemzeti Színház vezető színészei, a színpadon is sokszor játszanak együtt. Zsolt mindenkit elszórakoztat fanyar humorával, de a legjobb közönsége sok év házasság után is Nelli, aki nagyokat kacag a poénjain. Azt mondják, ez a jó párkapcsolat egyik titka.

Nelli és Zsolt 1993-ban diplomázott a kijevi Állami Karpenko-Karij Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Mindketten a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Színház alapítói közé tartoznak, pályafutásuk a kezdetektől – lassan harminc éve – összefonódik a színházalapító-rendező Vidnyánszky Attilával. „Amikor először találkoztunk, mi elsősök voltunk, ő harmadéves a rendező szakon Kijevben, és ugyanannyit, ha nem többet foglalkozott velünk, mint a tanáraink. Nagyon jól ismer minket.”

Beregszász után Debrecenbe kerültek, és most a Nemzeti Színház színészei. Ha valakivel megismerkednek és beszélgetnek, valahogy mindig a színházhoz lyukadnak ki. Mert ami nekik jó, azt másoknak is át akarják adni. Debrecenben már Trill–Szűcs bérletként emlegették a mániájukat. Rengeteg embert agitáltak, hogy „gyertek, ez a ti színházatok, mi csak bekerültünk ide, de ti itthon vagytok!”

Esztergomi élményeikről is beszámoltak: 1998-ban az Esztergomi Várszínházban eláztak a Dekameron című előadáson. 1999-ben a Csehov egyfelvonásos darabjában Trill Zsolt életre szóló elismerést kapott az egyik nézőtől, 2004-ben a Szarvassá változott fiúban, Trill Zsolt a lábán szalagszakadással játszotta végig a darabot.

Most a Nemzeti Színházban a Tartuffe című darabban játszanak együtt, ha tehetik nézzék meg őket élőben, igazán elemükben a színpadon.

A színészházaspárral készült beszélgetést visszanézhetik a könyvtár honlapján keresztül a Médiatárban, a rendezvényen készült fényképeket pedig a Galériában.

Hámosné Szőke Anna