Zólyomi Zsolt parfümőr járt a könyvtárban

admin : 2018. 02. 22. - 10:26

Az Esztergomi Helischer József Városi Könyvtár Könyvtári beszélgetések február 19-i vendége igazán különleges fiatalember, a „magyar Orr”-ként is ismert Zólyomi Zsolt volt. Édesapja szemészorvos, édesanyja tanítónő. Már kicsi gyerekkorában fura dolgokat „kiszagolt”. Hárman vannak testvérek, és Észak-Afrikában, Líbiában gyerekeskedek, ahol csak „kicsapták” őket reggelente a partra és este „beszedték”. Ők a foci helyett lementek a tengerpartra és mint Cousteau kapitány, ott áztak egész nap a tengervízben, együtt úsztak rájákkal, cápákkal, murénákkal, és mindenféle egyéb szuper állattal, varázslatos, színes világ volt, egy magyar kisgyerek orrának ismeretlenül izgalmas illatokkal, szagokkal telítve.

A többiek nem foglalkoztak azzal, hogy egy régi római kőtárban a szobrokat megtapizzák, megszagolják, ő viszont gyakran így tett, és emiatt sokszor furán is néztek rá. Mindig először megfogta a dolgokat és úgy vitte közel az illatot az orrához. Mindez a kezdeti érdeklődés kiderült 3-5 éves kor körül, na de az, hogy parfümőr… a parfümmel egy normális gyerek 13-15 éves korában találkozik először. Az orra mindig is érzékeny volt.

1995-ben ment el a francia top luxusiskolába, Versailles-ba, ahol egy évben csak tizenkét ember végzett, és nem vettek fel mindenkit. Kiváló orrú embereket kerestek, akiknek megvolt a képességük arra, hogy belőlük a luxuskozmetikai ipar csúcskreatívjait képezzék ki. Ötven év után elérte, hogy végre felvegyenek ismét egy magyart a személyében, ami nagy büszkeség és „wow” érzés volt abban az időben; beszélgethetett azokkal az emberekkel, akik azokat a parfümöket alkották, amelyek előtt az ember reszketve állt a parfümériákban, hogy kapjon egy kis mintát belőle, mert pénze sose lesz rá. Szerencséjére már az iskolapadból alkalmazták egy nemzetközi projektre, így a több tízezer eurós tandíját két hétvége alatt visszakereste, még mielőtt befejezte volna ezt a különleges iskolát.

A legelső receptúra, ami a parfümiparban létezett, a Magyar királynő vize az 1300-as évek végéről, amit a mai napig bármikor ki tud keverni – Erzsébet királynőnknek készült. Ez is bizonyítja, hogy van múltja ennek a kicsi országnak ebben az iparágban! Azért nyitotta meg a parfümériáját, hogy olyan kézműves márkákat mutasson be, amelyek még ma is igazi, horror drága természetes alapanyagokból dolgoznak, cserébe nem költenek marketingre. Ezek gyakran a világ legjobb parfümőreinek a saját „garázs márkái”, ezeket kis szériában forgalmazzák, nem tömegtermékek, exkluzívak. Számára fontos, hogy ezek a termékek elérhetőek legyenek és azt a pénzt, amit nem költenek el az egyébként nagyon bájos Monica Bellucci dekoltázsára vagy David Beckham szőrös bal lábára, azaz a reklámra, azt beleteszik magába a parfümbe, és ami a legszebb, odaadják neked normál-közép áron. A saját parfümériája azonban persze egy pénznyelő kultúrmisszió Magyarországon, de attól még szereti csinálni.

Sok hölgy vett részt a beszélgetésen, de szerencsére akadtak urak is. Készült illatmintákkal is az estre, amelyeket megszagolhattunk: a szenvedélyes „Juliette has a gun”-tól a konyakillatú parfümön át a citrusillatig. Nagyon nyitott, kedves világpolgárt ismerhettünk meg Zsolt személyében. Aki szeretne ellátogatni Zólyomi Zsolt parfümériájába, látogasson el erre a címre: http://www.leparfum.hu/

A beszélgetésen készült felvételt a Médiatárban, a fotókat a Galériában tekinthetik meg.

Hámosné Szőke Anna