március 2019

A Prokopp család története – Könyvbemutató és születésnapi ünnep

Telt ház fogadta a 80. születésnapját ünneplő dr. Prokopp Mária művészettörténész asszonyt március 25-én a könyvtárunkban megrendezett könyvbemutatón.

Az esztergomi Helischer József Városi Könyvtár gondozásában megjelenő Városunk és múltunk sorozat 5. köteteként látott napvilágot Prokopp Margit: Esztergomi családok 2., A Prokopp család története című könyv. A kötet szerzőjével Bánhidy Vajk beszélgetett.

A történelmi regény

A szépség menti meg majd a világot

Spitritualitás, tudomány és művészet a kortárs kultúrában sokszor keveredik egymással. A tudománynak éppúgy megvannak azok a dimenziói, amelyek a hit világa felé mutatnak, ahogyan a művészetek is igen gyakran a vallásos áhítatot szolgálják. Előadásunkban arra teszünk kísérletet, hogy néhány kiemelt példával megmutassuk: a szekularizált világban a dosztojevszkiji próféciát mennyiben lehet alátámasztani a modern kor irodalmi, vagy tudományos alkotásaival, állásfoglalásaival.

Irodalomjegyzék

Lukács Sándor dobogtatta meg a szíveket a könyvtárban

A  Könyvtári beszélgetések sorozatunk március 18-i vendége Lukács Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész. A művész úrral Bánhidy Vajk beszélgetett. Csak negyedszerre vették fel a színművészeti főiskolára, de épp, amikor sikertelenül felvételizett, Major Tamásnak valami nézeteltérése támadt az akkori színművészeti vezetéssel, s ezért megalapította a Nemzeti Színház Stúdióját. Ennek az első évfolyamába rögtön bekerült, mesélte Lukács Sándor.

Csillangó

Zenés-mesés ölbeli játékok babáknak (0–3 éves korig) és szüleiknek a népművészet kincsestárából. A foglalkozásokat vezetik: Kulcsár-Elek Csilla és Tóth Zsuzsanna.