Könyv-Be-Tekintő – Csak egy őrült professzor és a pukipor

admin : 2019. 03. 12. - 14:57

Ilyen az, amikor a skandináv krimik koronázatlan királya lánya kérésére elkezd mesélni vacsora közben szabadjára eresztett mesés fantáziával.

  • 2007. Norvégia, Oslo – megjelenik Jo Nesbø Hóember című könyve, melyből Hollywood filmet készít
  • 2007. Magyarország, Esztergom – megszületik első gyermekünk, Ábel
  • 2007. Norvégia, Oslo – megjelenik Jo Nesbø Doktor Proktor Pukipora című gyermekkönyve

Nem is gondoltuk, hogy ilyen meghatározó irodalmi művekkel egy időben fog gyermekünk megszületni. Érdekes dolog ez a skandináv krimi: annyira nyomasztóan realisztikus tud lenni, annyira kegyetlen, annyira bűnös, hogy az ember elszégyelli magát, hogy emberből van. De mégis van benne valami, amitől letehetetlen olvasmány. Erre itt van ugyanattól a szerzőtől egy merőben más jellegű mű, egy meseregény, ami ugyanúgy csavaros fordulatokkal teli, mint pl. a Harry Hole sorozat, de közben hihetetlenül őrült. Fingonautapor – amikor ezt a szót először felolvastam a könyvben esti közös olvasásnál, hangosan röhögött az egész család hosszú percekig. És a fingonautapor hatása még kirobbanóbb, mint a sima pukipor képessége.

A főszereplők a furcsaság érzésével élő gyerekek. Egyikük az aprótermetű vörös hajú szeplős fiú Bulle, aki kitűnő szónoki képességekkel bír, úgy is mondhatnánk nagydumás lódító, a másikuk a csúfolódásokat tűrő, a barátnője elköltözését megélő, magányossá váló okos lány Lise. Az őrültnek és kétbalkezesnek tartott, ám kitűnő karamell pudingot készítő, szívből jövő kacagásra képes professzor, Doktor Proktor gyerekekkel közös első kalandjai a pukipor feltalálása körül zajlanak, miközben Norvégia a nemzeti ünnepére készül.

„Bulle megfordult. A szomszéd ház fakerítése fölé egy magas vékony férfi magasodott. Ősz haja pont olyan hosszú és elhanyagolt volt, mint a fű a kertjében. Épp olyan kék köpenyt viselt, mint a technikatanár Bulle előző iskolájában, a fején pedig egy úszószemüveghez hasonló szerkezet éktelenkedett. Bulle arra a következtetésre jutott, hogy vagy az alaposan lefogyott Mikulás áll előtte, vagy egy őrült professzor.”

A sorozat mára már 5 részessé bővült, melyek, mint a Harry Potter könyvek, talán egyre komolyabbak. Lesz itt idővihar a fürdőkádban, a waterlooi csata alternatív verziója, Norvégia aranytartalékának el- és visszarablása, Ibronaldovez híres sztárfocista, franciaországi kalandok, szeleburdi világvége, hétlábú perui szívópók, és holdkaméleonok tv képernyőn keresztüli néző hipnotizálása.

Összefoglalva: nekünk a doktor Proktor sorozat egyszerre érzelmes, humoros, okos, többrétegű, olvasmányos, kalandos, a barátságról szóló mókás rajzokkal teli élményként maradt meg, ahol, mint minden jó meseregényben a jók nagyon jók, a rosszak nagyon rosszak. Bármikor újraolvasnánk. Érdemes vele nyitott szívvel egy próbát tenni!

Ajánlom:

  • családoknak: őrült közös kalandként
  • felnőtteknek, akik egy délután alatt elolvasható Nesbø könyvet keresnek
  • pedagógusoknak – óra előtti vidámításra, de előtte teljesítsék az előző pontot
  • Mikulásoknak, akik őrült professzorokká válnának
  • őrült professzoroknak, akik kipróbálnák magukat Mikulásként

Életkor: közösen olvasva 7-8 éves kortól, néhány részt talán kihagyva, önállóan olvasva 10 év felett.

Horváth Zoltán www.jatekkunyho.hu