Könyv-Be-Tekintő: Kaland-Játék-Vers

admin : 2019. 02. 11. - 12:09

Kedves Apatársak! Nektek is meghatározó fiatalkori élményetek volt a Kaland - Játék - Kockázat sorozat? Te voltál a főszereplő, Te döntötted el melyik úton haladsz a felkínált lehetőségekből, szerencsét próbáltál, harcoltál, térképet rajzoltál. Ismerősen csengenek: Skorpiók mocsara, Tűzhegy varázslója, Gyíkkirály szigete és a többi kalandos történet? Ezek a nosztalgikus élmények elsöprő erővel törtek elő bennem, amikor meghallottam, hogy Varró Dani egy hasonló történeten dolgozik. Izgatottan figyeltem a híreket a készülő történetről és egyre jobban kirajzolódott a kép, mire is készül a költő. Ne csak apák olvassák tovább!

VARRÓ DÁNIEL legújabb könyve A SZOMJAS TROLL : Kis viking legendárium négy verses mesét tartalmaz. Lapozgatni szeretnénk már, de ne rohanjunk előre! 

A Szomjas troll című első történetben egy troll, aki ugyebár szomjas, lakka szörpöt szeretne inni, de az épp hiánycikk, mivel Mökki a gonosz mocsári goblin elrabolta. Ez a történet már az első versszakával beszippantotta családomat. Lapoztuk, olvastuk, nevettünk a nyelvi leleményeken, mert megtudtuk, hogy "a vikingek inge lenge", hogy "hét torta vágva félbe három orktorokba fér be, és a tortaforma csorba, hány ork torka kell, mikor ötven torta van". A pörgős és sodró lendületű történet egy dramaturgiai csavarral záródik. Kalle, a troll kalandjait azóta többször újraolvastuk már, tanulságos történet.

Aztán megismerjük a kíváncsi óratörpét, akinek egy igazán különleges képességére derül fény. Ez a tanköltemény is csupa remek rímet rejt:

"E praktikus kis tasakban
egy bűvös varázsvacak van,
egy mágikus nemmásegyéb:
folytonforgó fogaskerék."

Hogy mire kell Eino óratörpének ez a varázsvacak a történetből kiderül!

Robogunk tovább és ismeretséget kötünk a kis hablegénnyel. Ez a történet egy kicsavart Andersen meseként tárul elénk. Aki figyelmesen olvas, újabb kapcsolódásokat lel a korábbi történetek és a kis hablegény szereplői között. Szuper aha élményünk volt és egy kicsit meg is hatódtunk!

És végre meg is érkezünk a Leprikónok átka történethez és a várva várt kalandos lapozgatáshoz! Egy kis viking legenda egy kis viking legénnyel a főszerepben. Azaz a főszereplő maga az olvasó! Különlegesebbnél különlegesebb tárgyakat gyűjtünk, melyeket megfelelő időben használnunk kell, rejtvényes fejtörő is vár ránk:

"Van egy pók, két polip meg tizenkét macskacápa,
és együtt így ezeknek van éppen ennyi lába."

És ha tudod az eredményt ahhoz a számozott strófához kell lapoznod. Mi minden utat igyekeztünk bejárni Dániától, Finnországon keresztül eljutva Keltaföldig és végül kalandosan, de sikerült megtörnünk a leprikónok átkát.

Kalandozásunkban Maros Krisztina különleges hangulatú képei segítenek életre kelteni a harcifókabébit, az éjelfet, a szárnyas vadmalacot és a további szereplőket.

Megkérdeztem nyolc éves fiamat, miért ajánlaná másoknak a Szomjas troll könyvet? Válasza csak ennyi volt: mert rímesen vicces!  Jó szívvel ajánljuk:

– tanítóknak óra előtti vidám hangulat teremtésre;

– apukáknak, akik gyermekeikkel is szeretnék átélni a lapozgatós könyv élményeket;

– anyukáknak meghatódásra;

– családoknak lefekvés előtti közös olvasásra, vidám napzárásra.

Horváth Zoltán, játékkunyhó.hu