Népmesekincstár diafilmen

kvtadmin : 2017. 10. 24. - 22:12
A Nap meg a Hold

Népmesekincstár címen új sorozatot indított a Diafilmgyártó Bajzáth Mária válogatásában. A különböző népek meséi közül elsőként két cigány népmese képeit fűzhetjük be a vetítőbe, egy szalagon kapott helyett A Nap meg a Hold című mese (Bari Károly gyűjtése), illetve Az okos anya (Hermann Antal közlése).

A cigányság eredetmondájaként is számon tartott mesében a leláncolt égitesteket szabadítja ki a fogságból két erős és bátor legény. Óriások földjén, sárkányok birodalmán keresztül teszik meg a hosszú utat. Aki a Napot hozza, azt megperzseli az égitest, így lesz a bőre barna, aki a Holdat hozza, annak a bőre fehér marad.

Az okos anya című mese a „többet ésszel, mint erővel” típusú mesék sorába illeszkedik, a mesén keresztül megtapasztalhatjuk, nincs olyan ellenség, akinek ne lehetne túljárni az eszén.

A farkas elhiszi, hogy a gyermeket farkashússal eteti az anya, ezért elmenekül az erdőbe. A róka már csalafintább, de ő is elnyeri méltó büntetését. A diafilmes műfajnak megfelelően a szerkesztők rövidítettek a meséken, itt Kocsis Levente illusztrációi kaptak nagyobb teret, a képek létrehozója lép a mesélő szerepébe. A rövidített szövegek sem veszítették el varázsukat, az archaikus, népies kifejezések előfordulása az érdeklődés fenntartását segíti, a kép és szöveg összhangja pedig az irodalmi élményt növeli.

forrás: csodaceruza.hu