Dr. Zámbori János főorvos volt a könyvtár vendége

admin : 2018. 01. 17. - 14:49
Dr. Zámbori János

Az Esztergomi Helischer József Városi Könyvtár január 15-i Köztünk élnek sorozatának idei első vendége dr. Zámbori János nőgyógyász főorvos volt. 1938. május 4-én született Nagykörűben, egy Szolnok megyei kis faluban, amelyet manapság Magyarország cseresznyéskertjének neveznek. Édesapja jegyző, édesanyja tanítónő. 1941-ben kitört Magyarországon is a második világháború, melyet a család Győrben, egy nagynéninél vészelt át. Négyen voltak testvérek; legkisebb testvére hat hónapos volt a háború kitörésekor. A győri vasútállomásnál volt a nagynéni háza, és nagyon gyakoriak voltak a légiriadók. Még most is összerezzen, ha véletlenül ilyen légiriadós szirénát hall. 1948-ban felvételizett Győrben a bencés gimnáziumban. Ebben az évben vezették be a 8 általánost, így az általános felső négy osztályát ott végezte el. Ott tett érettségi vizsgát a Révay Gimnáziumban. Szülei a háború befejeztével Jánoshidára költöztek. A nyári szüneteket János ott töltötte, és nehéz szívvel ment vissza Győrbe tanulni. 1956 már Debrecenben érte az Orvostudományi Egyetemen, ahol 1962-ben végzett. Esztergomba negyedéves medikus korában szeretett bele. Kiss András nevű évfolyamtársával és barátjával motoros túrát tettek az országban, és az országjáró túra egyik állomása Esztergom lett. Kápolnai Dezső főorvos, a család barátja közbenjárására Esztergomban végezte el szigorló évét, és azóta a Vaszary Kolos Kórház Szülészetén dolgozott 2008-ig, 70 éves koráig. Közben volt egy kis kitérője, 1983-tól 87-ig Líbiában, Tripoli-ban dolgozott. Az ottani kórház szülészetén magyar orvosok teljesítettek szolgálatot. Az aneszteziológia részleget vezette, ugyanis letette az aneszteziológus szakvizsgát is.

Az ott eltöltött négy évről izgalmas részleteket mesélt. Hazatérve új sebészeti eljárást honosított meg Magyarországon, a függőleges császármetszéstől áttértek a vízszintesre. Az esztergomi kórházban az országban először végeztek ilyen harántmetszést, ami gyorsabban gyógyul és kevesebb kellemetlenséget okoz a páciensnek. Orvosi szaknyelvben Pfannenstiel-metszésnek nevezik.

Az esztergomi nőgyógyászaton Kárpáthy László főorvos nyugdíjba vonulásakor egy évig megbízott osztályvezető főorvos volt, de mivel nem írta le a tudományos munkáját, Berbik István lett a Nőgyógyászat osztályvezetője. 2008 óta nyugdíjas, Dorogon máig tart magánrendelést.

Iskolás évei alatt versenyszerűen evezett. Gyermekkora vágya volt a repülés, s amikor Esztergomban Kolumbán Gyuriék, Iványi Paliék megszervezték a lehetőséget, már az alakuló ülésen is ott volt. Azóta is nagy élvezettel űzi ezt a sportot. Idestova húsz esztendeje, hogy szívesen és nagy hozzáértéssel teniszezik is.

Kedveli Esztergomot, jól érzi itt magát. Két fia és egy lánya van. Velük rendszeresen találkozik. A kisebbik fia Esztergomban, a lánya Pilismaróton, a nagyobbik fia Koppenhágában él. Mindegyikőjüknek van két gyermeke. Nagyon szereti őket.

 

 

                                                                                                          Hámosné Szőke Anna