Feledy Péter újságíró az esztergomi könyvtárban

admin : 2018. 01. 24. - 12:58
Feledy Péter

Az Esztergomi Helischer József Városi Könyvtár Könyvtári beszélgetések programsorozatának január 22-i vendége Feledy Péter újságíró, rádió- és tévériporter volt. Tavaly év végén jelent meg Napropó című kötete, mely Magyarország történetének megismeréséhez nyújt segítséget.Minden egyes NAPtári nap az apROPÓja, hogy felidézzek egy, az adott hónap adott napján elhangzott beszédet, azon a napon írt naplóbejegyzést, levelet, jegyzőkönyvet, azon a napon történt eseményt, megjelent újságcikket, riportot, egy aznapi születést vagy… stb. Ezért lett a könyv címe: NAPROPÓ”.

Az író 1943. február 4-én született Budapesten Feledy Béla és Raksányi Zsuzsanna gyermekeként. Az I. István Gimnáziumban érettségizett 1961-ben. 1962–1968 között az ELTE Jogtudományi Karának hallgatója volt.

19681970 között Budapesten dolgozott ügyészségi fogalmazóként illetve ügyészként. 1970–1971 között Derecskén volt ügyész. 1971-ben megnyerte a Riporter kerestetik című televíziós vetélkedőt. 1972–1983 között a Magyar Televízió ifjúsági osztályán dolgozott. 1983–1986 között a Magyar Rádió szórakoztató osztályának szerkesztő-riportere volt. 1986 óta ismét a Magyar Televíziónál dolgozik. 1989–1992 között a Magyar Újságírók Országos Szövetségének etikai bizottságának tagja, majd elnöke volt. 1993 áprilisától októberéig hírigazgatóként dolgozott. 1995–1998 között a délelőtti magazint készítő stúdió vezetője, 19981999 között a Magyar Televízió alelnöke volt. 1999-től a Magyar Televízió főmunkatársa lett.

1981-ben házasságot kötött Monspart Saroltával. Két fia van: András (1971) és Botond (1981).

Feledy Péter arra vállalkozott, hogy különböző, részint véletlenszerűen, részint tudatosan kiválasztott újságcikk, forrásrészlet, interjú, esszé és még sok más műfajba besorolható írás segítségével komplex képet adjon a modernkori Magyarország történetéről. Válogatása sajátos szempontok alapján készült, és még sajátosabb a csoportosítása. Nem a klasszikus a történelemben szinte kötelező időrendet, hanem naptári napok sorrendjét vette alapul. 75. születésnapjához közeledve azon gondolkodott, hogy hogyan alakulhatott ki a bizonytalanságokkal, megoldhatatlannak tűnő kérdésekkel teli, tragédiákat sejtető jövőkép a világban.

A Napropó sok tekintetben pontosabban tükrözi a történelem lényegét, a történetírás lehetőségeit és lehetetlenségét, mint sok vaskos szakmonográfia. A kötet végén névmutató van, amely segíti a tájékozódást. Bárhol felüthető, bárhol olvasható-mindenhol tanulságos. Sok olyan tényre hívja fel a figyelmet, amely máig nincs benne a köztudatban. Reméli, hogy a rendszerváltozással kapcsolatos téveszméket el tudja oszlatni. A könyvnek van egy olyan tanulsága, hogy minden árnyaltabb, mint ahogy a történelemkönyvből tanuljuk.

A beszélgetés során kiderült, hogy Antall József miniszterelnöknek milyen nehézségekkel kellett megbirkóznia, vagy Rákosi Mátyás gimnáziumi magyartanára Babits Mihály volt.

A rendezvényen készült felvételt a Médiatárban, a fotókat a Galériában tekinthetik meg.

Hámosné Szőke Anna