Könyv-Be-Tekintő: Mit tud a tudomány? – Olvasói könyvajánló

admin : 2019. 02. 18. - 14:03

Erdélyi András szerk.: Huszonegy tudós a huszonegyedik századról

A „21 tudós a 21. századról”című könyv olvastán egyszerre önt el a büszkeség és vele társul az aggodalom! Büszke magyar öntudattal néztük, hogy a világ tudományos krémje Budapestre látogatott, és fővárosunk adott otthont tudósok eme globális sereglésének, másrészt minden tudományos csodán túl is aggasztó képet rajzoltak föl az emberiség elé.

A Föld értékeinek olyan mértékű elpocsékolása zajlik, hogy minden lelkiismeretes ember kötelessége azok sorába állni, akik felelősséget éreznek az emberiség jövője iránt!

A technológiai fejlődés, a digitalizáció szinte kozmikus űrrakéta sebességű fejlődése egyrészt fölrajzolja az új tudástársadalom körvonalait, másrészt viszont a humanitás, a szolidaritás kötelességét is felveti. A globalizáció, a hálózati világtársadalom olyan kockázatokat hordoz magában, amit a tudósok még időben észleltek, és megpróbálják az emberiség méretű veszélyt csökkenteni, vagy ha lehet fölszámolni!

A tudományra, amely szinte virágba borulva diverzifikálódott és ezer féle új diszciplína született, új életveszély leselkedik: aminek nincs konkrét gazdasági haszna, azt a pénzügyi forráselosztók egyszerűen kiszelektálják.

A budapesti tudományos konferencián nemcsak a világ tudományos, de a riportokat olvasva lelkiismereti elitje is összegyülekezett, ezért ajánlom minden tudásszomjtól mozgatott, tudósi álmokat dédelgető olvasó számára a könyvet, amely emellett le nem tehető, annyira szórakoztató is!

Schlett István