Könyv-Be-Tekintő – Olvasói könyvajánló

admin : 2019. 02. 04. - 12:37

Otfried Preussler: Krabat

Otfried Preusslerről legtöbbeknek vidám meseregényei a Torzonborz, a rabló, A kis boszorka vagy a Kis szellem jut az eszébe, melyek nagyon szórakoztatóak és derűsek. A Krabat című regénye a fentiektől eltérően egy teljesen más könyv.

Főszereplője Krabat, aki éppen 14 éves, életének fordulópontján van; gyerekkora véget ér, amikor egy álom hívására elszegődik a fekete malomba, ahol már várja a Mester, és tizenegy vele nagyjából egykorú legény.

„Krabat hallott már mendemondákat ilyen ’feketeiskolákról’. Azt rebesgették, hogy errefelé, Lausitz környékén van egypár belőle, ő azonban nem sokat adott a szóbeszédre, vénasszonykarattyolásnak vélte, amit a fonóban mesélnek fonás és tollfosztás közben. És lám, most ő is egy ilyen iskolába került; és bár ez malomnak látszott, a közvetlen szomszédságban már híre járhatott, hogy nincsenek itt egészen rendjén a dolgok, mert máskülönben miért kerülnék az emberek a lápvidéket?”

Krabat ottléte alatt fokozatosan jön rá, hová is került valójában. Nagyon sokat tanul, tele van a könyv olyan utalásokkal, amelyekből azt lehet sejteni, hogy a malomban eltöltött idő megfeleltethető a szellemi érés fokozatainak, és Krabat még kezdetben nem tudja, hogyan, de egyre biztosabb benne, hogy ha eljön az idő, szembeszáll a gonosz molnárral.

Ez a regény 1972-ben Németországban elnyerte a Deutscher Jugendliteraturpreist. Olyan érzése van az embernek a regény olvasása közben, hogy itt minden sokkal többről szól, mint a konkrét történet, mintha mindennek valami mélyebb jelentése is lenne.

14 éven felüli olvasóknak ajánlom.

Zimonyi Zsanett