Könyvtári beszélgetések Pilisszentléleken – Csuja Imre és Maronka Csilla

Dátum

A beszélgetés helyszíne: Pilisszentlélek – Faluház udvara!!!

Csuja Imre (Hajdúnánás, 1960. július 11. –) Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész.

1984-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát Simon Zsuzsa osztályában, majd a Pécsi Nemzeti Színházhoz került. 1987-ben a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött, 1989-ben az egri Gárdonyi Géza Színház tagja lett. 1990-től az Arany János Színházban töltött négy évet, majd szabadfoglalkozású művészként lépett színpadra. 10 év szabadúszást követően 2004-ben leszerződött az Örkény István Színházhoz. Színpadi kedvencei a görög klasszikusok, és Shakespeare művei. Sokat foglalkoztatott, népszerű szinkronszínész, több mint 800 filmnek kölcsönözte a hangját. Sajátos hangszíne és stílusa szinte összetéveszthetetlen.

A kortárs magyar film egyik sokat foglalkoztatott művésze, a mai magyar valóságra jellemző ismerős, kicsit a periférián mozgó embertípusok egyik első-számú megformálója.

2009-ben összeállította önálló estjét, melyen Ady műveit adta elő.

Maronka Csilla (Kishegyes, 1961. június 2. –) magyar színésznő, jelmeztervező.

1984-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Ezután egy évadot a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban töltött. 1985-től a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt. 1987-től a kecskeméti Katona József Színházban játszott. 1996-tól szabadfoglalkozású színművésznő. Vendégművészként szerepelt többek között a Aranytíz Színházban, a Pesti Magyar Színházban, a Körúti Színház előadásain, az Esztergomi Várszínházban, a Kalocsai Színházban és a Budapesti Operettszínházban. Jelmeztervezéssel is foglalkozik. Alapító tagja a 2017-ben megalakult esztergomi Babits Mihály Kamaratársulatnak. Az esztergomi Művelődés Háza igazgatója. Művészi munkája mellett musical stúdióban tanítással is foglalkozik.

Beszélgetőtárs: Bánhidy Vajk