Köztünk élnek… – Maronka Csilla

Dátum
Maronka Csilla

Maronka Csilla vagyok, kishegyesi (vajdasági) születésű. A napvilágot 1961-ben láttam meg egy mosoly társaságában… ez a kedély végigkísért eddigi életemen… sokat köszönhetek szüleimnek, akik már nincsenek ezen a fizikai síkon, de szívemben a legelőkelőbb helyet foglalják el!!!

Könyvek között, és írógép hangjánál nevelkedtem… magyar faluban, magyar iskolába járhattam, majd középiskolai diplomát mint kulturológus, Topolyán kaptam.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemre 1984-ben vettek fel prózai szakra… nagy meglepetésemre elsőre.

Megilletődve tapasztaltam azon művészek közelségét akiket korábban csak a tv képernyőjén láthattam… tanítóim lettek… különleges világ tárult elém… melyben a borzas szemöldökű zseniális művészünk, Major Tamás: „Kezét csókolom drága!” köszönése hétköznapivá vált.

Tanáraim: Szabó Gyula, Simon Zsuzsa, Szabó István filmrendező, Gáti József beszédművészettanár, Gencsy Sári tánc-, balett-, sztepptanárom, de szívesen megemlíteném Radnóti Miklós özvegyét, aki pszichológiát tanított, vagy Oroszlánt, Pintér Tamást aki akrobatikát, kaszkadőri trükköket, illetve lovagolni tanított bennünket.

Zalaegerszegen, Pécsett és Kecskeméten voltam szerződésben, a világirodalom legszebb főszerepeit eljátszhattam. (Az ember tragédiája – Éva, Othello –Desdemona, Bánk bán – Melinda… stb…)

Bemutatóim fele zenés darab volt, vígjáték, nagyoperett…

Szabadúszóként több vidéki és két budapesti színházban játszottam, az egykori Nemzeti Színházban és az Operett Színházban.

Film, Tv szerepeim: Fekete méz –Duna TV, Szomorú vasárnap – Duna TV

játékfilmek: Kismaszat és a gézengúzok, (1984), Szabadonczok történelmi film (1849-ben játszódik) 2017-ben forgattuk.

Esztergomban élek, A Művelődés Házát vezetem. Portréműsoraimat az RTVE-nél készítem már lassan tíz éve, és tanítok a Musical Akadémia JP esztergomi csapatában, illetve Törökbálinton.

A Babits Kamaratársulat tagja lettem 2017-ben, és a Körúti Színháznál öt darabban játszom országszerte. (Doktor Úr, Mese habbal, Kell egy színház, Moude és Harold és Üvegcipő)

Főművem: a Fiam! Dániel.

Imádom az állatokat, a természetet, a kézműveskedést. Sohasem unatkozom!