május 2021

Nemzetközi Gyermeknap története

Az ENSZ közgyűlése 1954-ben javasolta, hogy minden országban tartsák meg az egyetemes gyermeknapot (Universal Children’s Day). Az ünnep célja, hogy megemlékezzenek a világ gyermekeinek testvériségéről és egymás közti megértésről, valamint a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelemről. Azt javasolták a kormányoknak, hogy mindenhol olyan napot jelöljenek ki erre a célra, amit megfelelőnek gondolnak.

Csillagokig repítünk!

Az esztergomi Helischer József Városi Könyvtár sci-fi, a fantasy és képregénytábort fiataloknak.

Korhatár: 14 - 18 év

Időpont: 2021. 07. 12. - 2021. 07. 16.

Helyszínek: Esztergom, Helischer József Városi Könyvtár Gyermekkönyvtára, Kapcsolatok háza

Pünkösd

A húsvét utáni ötvenedik napon, az idén május 24-én ünnepli a keresztény világ a Szentlélek eljövetelét, az egyház születésnapját, pünkösd napját. A néphit szerint, ha e napon szép az idő, akkor jó lesz a bortermés. Egyes vidékeken ma is él a pünkösdi királyválasztás szokása: ilyenkor a falu legényei különböző ügyességi próbákon (lóverseny, bikahajsza, bothúzás, rönkhúzás, kakaslövés, kaszálás) mérték össze ügyességüket.

Múzeumi Világnap

 A Múzeumi Világnapot a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) szervezi 1977 óta. A nemzetközi szervezetet 1946-ban alapították, célja a kulturális örökségek védelme, a kulturális javak nemzetközi áramlásának elősegítése, megőrzése és restaurálása. A világ országainak 20 000 múzeuma kapcsolódik ehhez a tevékenységhez.

A Család Nemzetközi Napja

Minden évben május 15-e a Család Nemzetközi Napja. Az ENSZ határozata szerint 1994-től ezen a napon világszerte megemlékeznek a család összetartó erejéről. Ez a nap kiváló alkalom arra, hogy a figyelmet a családra, a társadalom alapvető kis közösségére irányítsa.

 

MÓRA MESEFIÓKA

Esztergomban a Helischer József Városi Könyvtár és Gyermekkuckója között meseösvényt avattak fel a könyvtárosok.

A hét mesefiókban egy-egy mesekönyv és a hozzájuk tartozó vidám feladványok várják a legkisebbeket. Az óvodások és kisiskolások örömére összeállított feladványok, kalandok egész nap várják a látogatókat.